UNITAT 4- LA VEU I AGRUPACIONS VOCALS

DECÀLEG PER TENIR CURA DE LA VEU.


    1. Evitar el soroll ambient 
    2. No parlar per damunt de les nostres possibilitats (en general, es pot parlar 4 hores i es pot cantar 2 hores diàries) 
    3. Utilitzar bé els recursos vocals (No parlar esgotant tot l'aire dels pulmons. Quan es noten les venes del coll al parlar significa que es crida o que s’esgota l’aire; això significa que es produeix una tensió muscular transmissible a les cordes vocals, que pateixen amb facilitat) 
    4. No fumar 
    5. Mantenir una bona hidratació. (Les cordes vocals necessiten estar ben lubricades amb una capa prima de moc per poder vibrar eficientment. Les begudes alcohòliques i amb cafeïna extreuen aigua del cos i disminueixen la lubricació necessària per a les cordes vocals. La millor lubricació pot aconseguir-se prenent aigua suficient; cal beure almenys 1,5 litres diaris) 
    6. Dormir prou i evitar els crits i les tensions psicològiques. (La veu es molt sensible a la falta de son; dormir menys de 6 hores produeix cansament vocal i predisposició a les lesions vocals) 
    7. Evitar la raspera i la tos: son accions traumàtiques per ales cordes vocals i s’han d’evitar tant corn es pugui 
    8. Parlar poc en cas de laringitis
    9. Bona salut general, exercici i alimentació equilibrada
    10. Anar a l’otorinolaringòleg (Les alteracions de la veu que duren mes de 15 dies solen reflectir una alteració estructural en les cordes vocals que fins i tot pot portar a l’aparició de càncer). 

(Ramón Sànchez Ocaña. 24 setembre de 2006. Diari de Girona)

 

https://www.juntadeandalucia.es/averroes/iesmateoaleman/musica/la_voz.htm

https://www.edu365.cat/eso/muds/musica/veu/avalua/index.htm

 

LA VEU HUMANA

POWER POINT

VOLEU APRENDRE A A FER BEATBOX?

CORS, CORALS I ORFEONS

 

 

La veu humana

Veu

La veu humana és l’instrument musical més perfecte, més antic, més conegut, més utilitzat i més barat del món. Es fa servir des de fa milions d’anys.

Cantar és la forma més espontània i natural de l’expressió musical.

La música on la protagonista és la veu humana s’anomena música vocal, per a distingir-la de la música pensada per a instruments, que es denomina música instrumental.

A diferència dels altres instruments, la veu no és visible. És un instrument amagat amb unes possibilitats específiques lligades a cada persona.

El cantant haurà d’esforçar-se i estudiar per poder utilizar de la millor manera possible el seu instrument. Per aquest motiu, és l’instrument més difícil d’ensenyar.

La veu és un instrument musical ja que té els tres elements característics d’un instrument:

– Material elàstic: cordes vocals

– Mecanisme: Aparell respiratori

– Ressonadors: Cavitats facials (boca i nas), cavitats cranials, faringe i pit.

Cordes vocals

La veu és el so produït per la vibració de les cordes vocals quan hi passa l’aire.

La veu comprèn des d’una simple cançó fins formes complexes, com l’òpera. La simfonia i el concert, en canvi, constituïxen exemples de música instrumental.

Els òrgans essencials que participen en la producció de la veu són: pulmons, laringe i faringe.

Pulmons

Pulmons

– Donen cabuda a l’aire gràcies a la seva mida i a la seva capacitat d’eixamplar-se. Sota els pulmons hi ha un múscul anomenat diafragma. Quan l’aire arriba als pulmons, aquest múscul baixa i deixa espai per afavorir-ne l’eixamplament.

– Impulsen l’aire cap a l’exterior gràcies al diafragma, que torna a la seva posició i empeny els pulmons cap amunt, afavorint l’expulsió de l’aire.

El diafragma és important a l’hora de la respiració. La respiració més adequada per a l’emissió de la veu és la respiració diafragmàtica, que afavoreix el moviment del diafragma quan inspirem i expirem.

Laringe

Laringe

L’òrgan principal de la producció de la veu, forma part de l’aparell respiratori, i comunica la faringe amb la tràquea. Les dimensions d’aquest òrgan varien segons l’edat, sexe i constitució de cada individu. La laringe està formada per nou cartílags (cricoide, tiroide, aritenoide, corniculats, cuneïformes i epiglotis) que són moguts per diferents músculs. Les cares laterals de la laringe estan parcialment cobertes per el tiroides, que és el cartílag que en empassar, parlar o cantar es desplaça amunt. Rere aquest cartílag es troben les cordes vocals. Aquestes són quatre replegaments: dos de superiors (cordes falses o ventriculars) i dos d’inferiors que són les verdaderes cordes vocals. Les dues últimes, en aproximar-se vibrant originen un “so sonor”, i si no vibren produeixen un “so sord”.

 

Faringe

Parts de la faringe

És una cavitat en forma de tub que forma part del tub digestiu i de l’aparell respiratori, que s’estén des de la part posterior de les fosses nasals fins al començament de l’esòfag i de la laringe.
La faringe està situada a la part posterior de la boca i és comuna a les vies digestives i respiratòries. Al sostre de la faringe ens trobem amb unes estructures glandulars limfàtiques, les amígdales, amb funció defensiva front a les infeccions bacterianes. Durant la deglució, el pas de l’aire a la laringe resta tancat momentàniament per l’epiglotis, estructura cartilaginosa elàstica de la laringe. Això evitarà l’entrada de substàncies sòlides o líquides a les vies respiratòries.

 

TÈCNICA: YODELING
TÈCNICA: CANT DIFÒNIC
TÈCNICA: CONTRATENOR Us deixo un vídeo d'un dels contratenors més preuats d'aquest moment en el món de la música lírica, Phillippe Jaroussky. És un tipus de veu poc comuna, ja que l'altura dels sons és molt aguda tenint en compte que es tracta d'una veu masculina adulta. No us equivoqueu, no penseu que aquest cantant ha estat castrat a la seva infantesa, aquestes pràctiques ja fa 200 anys que no es fan. Simplement es tracta d'un cantant que arriba a fer la veu de falset amb una nitidesa i tècnica molt bona.
BEAT BOX
WEB OFICIAL PENTATONIX https://ptxofficial.com/